Jak produkty vyrábíme

Chuť a kvalita produktů se odvíjí od několika faktorů jako je například píle, odhodlání, zkušenosti a hlavně použité suroviny. Píli a odhodlání máme, zkušenosti za 5 let výroby pro další firmy taky a co suroviny? No pojďme se na to společně podívat.

 

Nákup

Vše to začíná u nákupu. Mnoho zemí původu, mnoho odrůd, mnoho forem dodaných ořechů. Prvně by tedy bylo dobré si říci, jaké ořechy používáme pro naší výrobu.

Ořechy se dají koupit ve formě mouky, drtě, zlomků nebo celých ořechů. Mouka vzniká jako odpadní produkt při zpracování celých ořechů a je většinou plná různých slupek či jiných odpadních částí. Tato směs se většinou ještě navíc pomele, takže si reálně člověk pak nemůže ověřit, co vlastně vše obsahuje. Cena je velmi nízká, někdy i o 50-70% levnější než klasické ořechy, což je důvod, proč některé krémy na trhu jsou tak extrémně levné.

Drť je již o něco kvalitnější, zlomky taktéž, ale stále je zde velké zastoupení vysušených, scvrklých a škaredých kousků. S nadsázkou lze stále hovořit jako o odpadu, který vzniká během pražení a dalšího zpracování.

Rozhodli jsme se tedy používat zásadně oříšky celé, ať máme perfektní kontrolu nad tím, z čeho vlastně naše produkty vyrábíme.

 

Není ořech jako ořech, aneb některé ořechy ručně třídíme

Divili byste se, co vše se může v ořechách objevit. Mohou se zde objevit špatné či vysušené kousky, tak i různé příměsy ba dokonce i škůdci. Nedá se ničemu divit, stále se jedná o přírodní produkt, který se zpracovává ve velkém a málokdo má čas oříšky precizně třídit a kontrolovat.

Ořechy tedy ručně před zpracováním protřídímenechceme totiž žádné vyschlé chcípáky.

 

Výroba

Máme ruční výrobu, za kterou si stojíme. Má to své klady i zápory. Výrobou jsme lehce limitovaní, respektive nedokážeme toho vyrobit tak velké množství za nízkou cenu, ale zato si dokážeme vše osobně pohlídat. Další výhodou je to, že nám nikde nic na skladě neleží dlouho. Díky malým výrobním dávkám vyrábíme v podstatě vše "na zakázku". Na skladě nám produkty vydrží třeba jen jeden měsíc, než putují někam do obchodu nebo ke konečnému spotřebiteli.

 

Kompletace produktu

Všechny produkty i ručně zavíráme a polepujeme. Tuto fázi bereme jako poslední vizuální kontrolu produktu. Jakmile je produkt hotový, tak si ještě 24 hodin teplý odpočine. Během 24 hodin, jak my říkáme "uzraje", a poté putuje k nám na sklad nebo do obchodu k následnému prodeji.